I Retir d’art i espiritualitat al Monestir de Montserrat

I Retir d’art i espiritualitat al Monestir de Montserrat

Celebrat els dies 18 -19 i 20 de Maig de 2012

Tradicions que han intervingut: Jueva, Cristiana i Shivaita

Descripció

Tema escollit

La Creació

Aquest primer retir que inaugura el que esperem que sigui una línea de continuitat, te la intenció de saborejar amb l’estudi i l’experiència, els vincles, entre art i espiritualitat interpretats des de les diferents tradicions d’orient i d’occident. En el decurs de les edicions intentarem veure de quina manera les disciplines artístiques de cada tradició han evocat l’expressió del misteri, de quina manera el misteri continua vigent, i quines suggerències es poden deduir per a l’artista i per a tothom que orienta el seu art i el seu art de viure, com una forma de coneixement interior. Malgrat tot el que hem dit a propòsit de l’art, volem puntualitzar que no es tracta d’un taller exclusiu per a artistes. De la Bellesa, tothom en pot gaudir. Veureu també que el programa inclou meditació, estiraments, Xi Kung i Tai- txi, així com un espai dedicat a la mediació artística. Aquests exercicis cuiden l’aspecte més físic del taller, una dimensió tangible que d’alguna manera equilibra l’esforç intel·lectual i la percepció contemplativa.

Programa

18 Divendres

De 16 a 18h – Recepció

19´30 a 20h – Concert a càrrec del Cor Irini a l’Altar Major

El Cor Irini (pau, en llengua grega) és una formació coral de veus mixtes especialitzada en els cants de la litúrgia bizantinoeslava, de gran tradició en els països de l’Orient, sense acompanyament d’instruments de cap mena, solemnes i majestuosos.

Direcció: Josep Torras. Solista: Maria Teresa Garrigosa

Josep Torras està familiaritzat amb el ritu bizantí a Montserrat (1962-65),
amb Sebastià Janeras, i a Jerusalem (1973-75). Dirigeix, des de la seva creació (1980), el Cor Irini.

19 Dissabte

7h – Exercicis per a la meditació i la creativitat

Meditació
Xi Kung
Tai-txi

A càrrec d’Eduard Duran
Practicant de Tai-txi i Xi Kung.

8´30h – Esmorzar

9’30h a 11h – Creació i creixement personal

El creixement personal viscut com un camí que pot conduir a l’experiència transpersonal. Els ordres de l’amor i la integració de les polaritats: una mirada sistèmica i gestàltica.

A càrrec de Meritxell Vinaixa.
Llicenciada en Història de l’Art, professora de Piano. Formació en Teràpia Gestalt i Pedagogia Sistèmica.

11’30h a 13h – La música i el sagrat: reflexions sobre inspiració i creació en el context de la Tradició cristiana occidental

Reflexions a l’entorn de l’art i la música viscuts com una mimesi de la Creació: inspiració, revelació, música i sacralitat a partir del Motu Proprio (1903) de Pius X i la Carta als artistes (1999) de Juan Pau II.

A càrrec de Josep Maria Gregori.
Professor d’Història de la Música de la Universitat Autònoma de Barcelona, Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, membre de La Capella Reial de Catalunya i Exaudi Nos.

13’30h – Dinar

14 a 16h – Temps personal

16 a 17’30h – Creació no egòtica i llibertat suprema segons els Shivaisme no dual.

La Creació més enllà de la dualitat. El Tot sagrat i la absència del subjecte.

A càrrec de Josep Ramon Béjar.
Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Creador de la bellesa invisible dels perfums. Es defineix com un observador intens i cosmopolita amb antiga vocació de cartoixà.

18 a 19’30h – Espai plàstic. La icona i la imatge prohibida

1- Reflexió a l’entorn dels fonaments teològics de la representació de Jesucrist i de les diferents controvèrsies que s’han donat al llarg de la història.

2- La imatge de la Verge, en especial les verges negres.

A càrrec de Raimon Arola.
Professor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Membre investigador de la “Bibliotheca Mystica et Philosophica Alois M. Haas”. Autor de diversos llibres i articles en revistes especialitzades. Webmaster d’Arsgravis-web de l’assignatura de Simbolisme.

Breu demostració d’ofici. Elaboració d’una Icona.

Breu exposició per a explicar com s’elabora una Icona, des de la seva vessant més tècnica, la representativa de l’arquetip i la implicació interior del iconògraf en tot el procés.

A càrrec d’Eduard Duran.
Pintor. Ha investigat la pintura sobre taula. S’ha especialitzat en la tècnica del tremp a l’ou i la posterior aplicació de l’oli sobre el tremp.

20h – Sopar

20 Diumenge

7h – Exercicis per a la meditació i la creativitat

Meditació
Xi Kung
Tai-txi

A càrrec de: Eduard Duran

8’30h – Esmorzar

9h a 10h – L’Emunà com a energia artística: cisellades sobre la Creació

La Creació del món com a mirall de la fe de Déu en l’home i la construcció del tabernacle com a mirall de la fe de l’home en Déu.

A càrrec de Moriah Ferrús.
Llicenciada en Filologia Hebrea.

10’30 a 12h – Taller creatiu: Paraules que relliguen

Explora la teva creativitat a través de conceptes espirituals significatius.

A càrrec de Lluïsa Playà.
Diplomada en Ciències religioses. Artterapeuta i mediadora artística.

12’15h – La Creació segons el Cristianisme

Anotacions sobre la visió cristiana del misteri de la creació

A càrrec del P. Cebrià M. Piferrer i Clapés.
Monjo de Montserrat. Dr en teologia amb una tesi sobre la cristologia sobre el Conflictus d´Arnobi el Jove. Autor del llibre Literatura cristiana antiga. Eina per a una primera presa de contacte amb el món de la patrologia grecollatina.

13’30h – Dinar