II Retir a Montserrat

II Retir d’art i espiritualitat al Monestir de Montserrat

II Retir d’art i espiritualitat al Monestir de Montserrat

DESCARREGAR EL PROGRAMA COMPLET DEL RETIR EN FORMAT PDF

L’any 1990 un petit grup d’amics plantejarem la possibilitat de reunir iniciatives artístiques d’autors contemporanis amb sensibilitat espiritual.

Arran d’aquesta idea, el 1995 es va fundar una associació sense ànim de lucre amb el nom Zamdart. Durant els anys següents vam dissenyar unes jornades artístiques on hi poguessin convergir diferents disciplines, i amb aquesta finalitat, el desembre de 1998, se celebraren al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès, les I Jornades a l’entorn de l’art sacre amb un programa que va resultar prou satisfactori.

Enguany, recollint la idea inicial, proposem d’organitzar esdeveniments amb el compromís d’investigar i experimentar sobre els lligams entre art i espiritualitat, comprendre el seu origen i desenvolupament amb la intenció de fer llum sobre la complexa situació contemporània, en la que pensem que és precís trobar respostes al sentit i a la funció de l’art.

Certament, creiem que seria molt interessant donar cabuda a aquesta idea, creant un suport físic, un centre on impartir assignatures al llarg de tot l’any, cobrint tot l’arc de l’expressió artística: poesia, escultura, cinema, teatre, fotografia,dansa, pintura, música … i tot l’arc de les tradicions espirituals d’orient i occident: Judaisme, Cristianisme, Islam, Budisme, Taoisme, així com els cultes animistes i xamànics.

La possibilitat real de construir un centre d’art d’aquestes característiques, s’escapa de les nostres capacitats, amb la qual cosa la idea d’aquest centre roman, a hores d’ara, una utopia. Tanmateix, si que podem plantejar-nos la realització de tallers, exposicions, conferències i tot tipus d’activitats que ens condueixin a oferir una reflexió sobre l’origen i la finalitat de l’art des de la seva vessant espiritual, en lloc de fomentar un culte frenètic a les imaginacions, deliris personals i a les competicions del mercat. Això resulta més proper i realitzable, i qui sap si esdevé el primer pas per a una consolidació més acomplerta.

***

Celebrem amb molta alegria aquest segon retir d’art i espiritualitat al Monestir de Montserrat. L’ànim infós per tots els assistents, ens va donar l’impuls definitiu per a continuar amb aquesta petita aventura.

Enguany, i pel que fa a la vessant més teòrica del programa, hem posat l’accent en una sola tradició i en dues ponències especialment relacionades amb el fet creatiu.

Ens ha semblat que l’interiorització pròpia del sufisme, expressada amb la seva encertada cosmovisió de la Unitat, amb la seva experimental meditació del zkr i la dansa giratòria, connecten perfectament amb la subtil harmonia de la música de les esferes i amb la universal mesura de la geometria sagrada.

Us oferim doncs aquests referents simbòlics i exegètics a disposició de l’experiència artística que treballarem posteriorment en el taller.

Divendres 24

De 16h a 18h – Recepció a la Hostatgeria

19´15 a 20h – Concert coral a l’Altar Major a càrrec de Cor Irini (pau, en llengua grega)

Formació coral de veus mixtes especialitzada en els cants de la litúrgia bizantinoeslava, de gran tradició en els països de l’Orient, sense acompanyament d’instruments de cap mena. Josep Torras, direcció.

Convivium Mvsicae

Polifonia religiosa S. XV, XVI, i XVII amb obres de Josquin Desprèz, Jacob Arcadelt, C. Monteverdi i els mestres catalans P. Riquet i J. Pujol. Josep Maria Gregori, direcció.

Dissabte 25

7h – Exercicis per a la meditació i la creativitat. Meditació, Xi Kung, Tai-txi.

A càrrec d’Eduard Duran

8´30h – Esmorzar

9’30h a 11h – L’harmonia de les esferes, símbol d’una audició contemplativa

Lectura i reflexió a l’entorn de les fonts de l’Antiguitat sobre la «theoria» de les esferes i recerca de concordances amb les tradicions espirituals cristiana, hebraica i sufí.

A càrrec de Josep Maria Gregori

11´30h a 13h – La geometria sagrada. La divisió de la Unitat. La proporció i la secció Àuria. La quadratura del cercle.

13’30h – Dinar

14h a 16h – Temps personal

16h a 19’30 – Espai Sufí

L’intenció d’aquest encontre és compartir allò que el camí del sufisme té per oferir als buscadors espirituals
d’aquest temps. En especial intentarem tastar el que nodreix el dervix del camí i allò que és essencial per el
seu progrés espiritual.

A càrrec d’Abdul Wadud

20h – Sopar. Contes Sufís per abans d’anar a dormir.

A càrrec d’Abdul Wadud

Diumenge 26

7h – Exercicis per a la meditació i la Creativitat. Meditació, Xi Kung, Tai-txi.

A càrrec d’Eduard Duran

8´30h – Esmorzar

9h a 12h – Meditant sobre l’arbre

Recorregut corporal/creatiu on cadascú explorarà, a través de la creació artística, el seu imaginari singular i la seva interactuació amb el grup.

A càrrec de Lluïsa Playà

12´15h – Oliba, l’home que ha fet parlar les pedres. Catequesi arquitectònica sobre l’Església, lloc de pelegrins.

A càrrec del P. Daniel Codina

13´30h – Dinar

rumi

INTERVENEN

Cor Irini

Direcció Josep Torras. Solista: Maria Teresa Garrigosa

Josep Torras està familiaritzat amb el ritu bizantí a Montserrat (1962-65), amb Sebastià Janeras, i a Jerusalem (1973-75).

Dirigeix, des de la seva creació (1980), el Cor Irini (pau, en llengua grega) formació coral de veus mixtes especialitzada en els cants de la litúrgia bizantinoeslava.

Convivium Mvsicae

Dirigit per Josep Maria Gregori des de la seva fundació (2012)

Ensemble vocal que centra el seu repertori interpretatiu en la polifonia del Renaixement i el Barroc.

P. Daniel Codina

Nascut a La Cellera de Ter (La Selva. Girona). Monjo de Montserrat des del 1960.

Ha residit a Tantur (Palestina), a El Miracle (Solsonès) i a Sant Miquel de Cuixà (Conflent).Treballa en la catalogació de l’arxiude música del monestir i ha publicat volums sobre els mestres de l’Escolania i altres treballs històrics sobre l’escola musical montserratina.

Eduard Duran

Pintor.

Ha investigat la pintura sobre taula. S’ha especialitzat en la tècnica del tremp a l’ou i la posterior aplicació de l’oli sobre el tremp.

Practicant de Tai-txi i Xi Kung.

Josep Maria Gregori i Cifré

Professor d’Història de la Música de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Àngel Illa

Pèrit químic per l’Escola Industrial de Terrassa i part de la carrera de Ciències Exactes per la Universitat de Barcelona. A partir de l’any 1990 torna a l’estudi de les matemàtiques i de la geometria des del punt de vista simbòlic i sagrat.

Lluïsa Playà

Diplomada en Ciències religioses. Artterapeuta i mediadora artística.

Abdul Wadud Sabaté

És un deixeble de l’ordre sufí Naqshbandi des de fa 15 anys quan va conèixer el seu mestre Maulana Sheik Nazim al-Haqqani; des d’aleshores ha dedicat el seu temps i el seu esforç a viatjar en busca de coneixement i a compartir les ensenyances del camí Naqshbandi.

rumi