III Retir d’art i espiritualitat al Monestir de Montserrat

III Retir d’Art i Espiritualitat al Monestir de Montserrat 2014

III Retir d'Art i Espiritualitat al Monestir de Montserrat 2014

DESCARREGAR EL PROGRAMA COMPLET DEL RETIR EN FORMAT PDF

L’any 1990 un petit grup d’amics plantejàrem la possibilitat de reunir iniciatives artístiques d’autors contemporanis amb sensibilitat espiritual.

Arran d’aquesta idea, el 1995 es va fundar una associació sense ànim de lucre amb el nom Zamdart. Durant els anys següents vam dissenyar unes jornades artístiques on poguessin convergir diferents disciplines, i amb aquesta finalitat, el desembre de 1998, se celebraren al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès, les I Jornades a l’entorn de l’art sacre amb un programa que va resultar prou satisfactori.

Enguany, recollint la idea inicial, proposem d’organitzar esdeveniments amb el compromís d’investigar i experimentar sobre els lligams entre art i espiritualitat, comprendre’n l’origen i desenvolupament amb la intenció de fer llum sobre la complexa situació contemporània, en la que pensem que cal trobar respostes al sentit i a la funció de l’art.

Certament, creiem que seria molt interessant donar cabuda a aquesta idea, creant un suport físic, un centre on impartir assignatures al llarg de tot l’any, cobrint tot l’arc de l’expressió artística: poesia, escultura, cinema, teatre, fotografia, dansa, pintura, música … i tot l’arc de les tradicions espirituals d’orient i occident: Judaisme, Cristianisme, Islam, Budisme, Taoisme, així com els cultes animistes i xamànics.

La possibilitat real de construir un centre d’art d’aquestes característiques s’escapa de les nostres capacitats, amb la qual cosa la idea d’aquest centre roman, a hores d’ara, una utopia. Tanmateix, sí que podem plantejar-nos la realització de tallers, exposicions, conferències i tota mena d’activitats que ens condueixin a oferir una reflexió sobre l’origen i la finalitat de l’art des del seu vessant espiritual, en lloc de fomentar un culte frenètic a les imaginacions, deliris personals i a les competicions del mercat. Això resulta més proper i realitzable, i qui sap si esdevé el primer pas cap a una consolidació més acomplerta.

***

Aquest any hem posat l’atenció en dos temes que la tradició cristiana ortodoxa ha tractat especialment. El primer està relacionat amb la pregària del cor o pregària interior contínua, devoció que ha estès principalment l’obra anònima Relats d’un pelegrí rus i l’obra cabdal que recull segles d’ensenyaments: la Filocàlia.

“Vine a casa – va dir l’starets al pelegrí – et donaré un llibre dels Pares que et permetrà de comprendre clarament què és la pregària i d’adquirir-la amb l’ajuda de Déu.”

Amb l’altra tema entrem de ple en el misteri de la representació de la divinitat: l’art de les icones. Es pot representar l’Absolut incommensurable? Donar pes i mesura a quelcom que per definició no té límits sembla un propòsit irresoluble, però l’art de les icones, i per extensió tot art inspirat, ofereix una proposta i convida a
reflexionar-hi.

Divendres 13

De 16h a18h – Recepció a l’Hostatgeria

19´15 a 20h – Concert coral a l’Altar Major a càrrec de Ensemble Convivium Mvsicæ Polifonia sacra de T. L. de Victoria, P. Riquet, J. Pujol i J. C. Ripoll. Josep Maria Gregori, direcció.

Cor Irini

El Cor Irini (pau, en llengua grega) és una formació coral de veus mixtes especialitzada en els cants de la litúrgia bizantinoeslava, de gran tradició en els països de l’Orient, sense acompanyament d’instruments de cap mena. Josep Torras, direcció.

Dissabte 14

7h – Exercicis per a la meditació i la creativitat. Meditació, Txi-Kung.

A càrrec de: Eduard Duran

8´30h – Esmorzar

9’30 a 10’15h – Música i símbol. La música, icona sonora de la Paraula i ressonància de l’harmonia de la Creació.

A càrrec de: Josep Maria Gregori

10´45 a 11’30h – Clavis Quadraturæ Circuli o el Salt de Lèucada. El salt de la raó a les tenebres de la fe o la renúncia del pintor d’icones.

A càrrec de: Àngel Illa

12 a 13h – Filocàlia o l’amor per la bellesa. Aproximació a l’entorn de la Pregària del Cor i a l’Hesicasme.

A càrrec de: Arxipreste Stavrophor Joan

13’30h – Dinar

14h a 16h – Temps personal

16 a 17h – Visita a l’espai Phos Hilaron del Museu de Montserrat

Les icones traspuen la fe i l’esperit de les Esglésies d’Orient. Des de 2005, el MDM exposa de forma permanent un conjunt amb el nom emblemàtic de Phos Hilaron (Llum joiosa), en un ambient adient de color porpra i llum daurada que aplega un bell conjunt d’unes 80 peces gregues i eslaves dels segles XVII al XX.

A càrrec de: Pare Josep de C. Laplana

17’30h a 19’30h – La tradició iconogràfica cristiana: escriure una imatge. El procés creatiu de la icona des de la selecció de la fusta fins la Benedicció.

Ponents: Anton Oller i Raimon Arola

20h – Sopar

Diumenge 15

7h – Exercicis per a la meditació i la creativitat. Meditació, Txi-Kung.

A càrrec de: Eduard Duran

8’30h – Esmorzar

9 a 13h – Dels sentits a la trobada amb un mateix

Recorregut identitari a partir del moviment (Dansa Moviment Teràpia) i l’expressió plàstica (Art Teràpia), on cada participant explorarà, mitjançant els sentits, diverses manifestacions del seu ser en el món a fi d’incrementar l’autoconeixement.

Taller impartit per:
Esther Vega (Dansa Moviment terapeuta)
Lluïsa Playà (Art terapeuta)

13’30h – Dinar

retir-montserrat

INTERVENEN

Cor Irini

Dirigit per Josep Torras. Solista: Maria Teresa Garrigosa

Josep Torras Està familiaritzat amb el ritu bizantí a Montserrat (1962-65), amb Sebastià Janeras, i a Jerusalem (1973-75). Dirigeix, des de la seva creació (1980), el Cor Irini.

Ensemble Convivium Mvsicæ

Dirigit per Josep Maria Gregori des de la seva fundació (2012). Ensemble vocal que centra el seu repertori interpretatiu en la polifonia del Renaixement i el Barroc.

Raimon Arola

Professor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Membre investigador de la Biblioteca Mystica et Philosophica Alois M.Haas. Autor de diversos llibres i articles en revistes especialitzades. Webmaster d’Arsgravis-web de l’assignatura de Simbolisme.

Eduard Duran

Pintor. Ha investigat la pintura sobre taula. S’ha especialitzat en la tècnica del tremp a l’ou i la posterior aplicació de l’oli sobre el tremp. Practicant de Tai-txi i Txi-Kung.

Josep Maria Gregori i Cifré

Professor d’Història de la Música de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Àngel Illa

Pèrit químic per l’Escola Industrial de Terrassa i part de la carrera de Ciències Exactes per la Universitat de Barcelona. A partir de l’any 1990 torna a l’estudi de les matemàtiques i de la geometria des del punt de vista simbòlic i sagrat.

Pare Josep C. Laplana i Puy

Actual director del Museu de Montserrat. Historiador de l’art, historiador de l’Església. Format a la Facultat de Lletres de la Universitat de Barcelona, fou frare felipó fins que ingressà al monestir benedictí de Montserrat.

Anton Oller

Autor de la tesi doctoral “Simbolisme i art romànic. L’art romànic com a manifestació germana de la iconografia bizantina.”

Lluïsa Playà

Diplomada en Ciències religioses Artterapeuta i mediadora artística.

Arxipreste Stavrophor Joan

Arxipreste. Vicari general per a Espanya i Portugal de l’Església Ortodoxa Sèrbia i president de l’Institut de Teologia Ortodoxa Sant Gregori Palamàs. És llicenciat en teologia ortodoxa i forma part del Grup de Treball Estable de Religions.

Esther Vega

Lda. en Història de l’Art. Educadora Social. Coordinadora de grups en Moviment i Tècniques Psicocorporals (Fundació Río Abierto Internacional). Dansa Moviment Teràpia (Universitat de Barcelona).

retir-montserrat